BIO Ryż czarny pełnoziarnisty BIO Planet 400 gramów
- "Król" wśród ryżów
- wzbogaca smak, wartości odżywcze i wygląd potraw
- jest ekologiczny, co potwierdza certyfikat BIO
- znakomity do risotto, sushi, sałatek
- jest bardzo zdrowy, dostarcza organizmowi witaminy, minerały i antyoksydanty
- w opisie znajdziesz przepis na czarny ryż z pieczarkami
Płatności ratalne i odroczone!
30 dni na zwrot produktów
BIO, ekologiczny czarny ryż - poprawia smak, walory odżywcze i wygląd potraw!
Ekologiczny ryż czarny pełnoziarnisty charakteryzuje się niezwykłym orzechowym aromatem, dzięki któremu harmonijnie współgra z wieloma egzotycznymi potrawami. Najlepiej komponuje się z dziczyzną, drobiem, rybami i owocami morza. Nadaje potrawom oryginalny wygląd i smak.
Czarny ryż - zastosowanie "Króla Ryżów"
Czarny ryż jest pożywny i odżywczy. Dlatego nie żałuj go sobie w kuchni! Nie bez powodu jest określany "Królem Ryżów", bo wyjątkowo wygląda, wyjątkowo smakuje i ma wyjątkowe walory odżywcze. Jeśli nie do końca masz pomysł, do czego możesz wykorzystać czarny ryż, podpowiadamy!
- znakomity i zdrowy zamiennik ziemniaków w daniach obiadowych
- nadaje się do zrobienia pysznego, czarnego risotto
- bardzo dobry do sushi
- świetny ryż do sałatek warzywnych
- możesz go zmielić w młynku do kawy i używać tak przygotowanej mąki ryżowej!
- super dodatek do zup i potraw zapiekanych
- możesz go jeść na słodko z owocami i bakaliami
Właściwości czarnego ryżu
- zawiera witaminy z grupy B i kwas foliowy
- jest bogatym źródłem mikroelementów - wapnia, fosforu, żelaza, cynku
- ma mnóstwo antyoksydantów, spowalniających starzenie się organizmu i wzmacniające odporność
- dostarcza organizmowi mnóstwo białka roślinnego
- zawiera błonnik, poprawiający i regulujący pracę jelit
- zmniejsza odkładanie się blaszki miażdżycowej w tętnicach
- podnosi poziom dobrego cholesterolu we krwi
- zmniejsza ryzyko stłuszczenia wątroby
- ma niski indeks glikemiczny, polecany jest osobom chorym na cukrzycę
- wspomaga odchudzanie
Ekologiczny czarny ryż - ekoLOGICZNY wybór!
Dlaczego warto wybrać czarny ryż ekologiczny? Bo to ekoLOGICZNY wybór. Masz bowiem pewność (potwierdza to certyfikat BIO), że czarny ryż BIO Planet jest w 100% bezpieczny i naturalny. Nie ma kontaktu z żadnymi chemicznymi substancjami, zarówno w czasie wzrostu, zbioru i przetworzenia. Nie zawiera konserwantów, barwników i żadnych sztucznych substancji. Dzięki temu zachowuje 100% wartości zdrowotnych i możesz go jeść w spokoju, nie odbije Ci się czkawką! :)
Ekologiczny czarny ryż BIO Planet - dodatkowe informacje
- UPRAWIANY W EUROPIE
- SKŁADNIKI: ryż czarny pełnoziarnisty* 100 (*certyfikowany składnik ekologiczny)
- SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: uprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 40 min.
- WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g: Wartość energetyczna - 1601 kJ / 378 kcal; Tłuszcz - 2,8 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,5g; Węglowodany - 79 g, w tym cukry - 0,8 g; Białko - 7,5 g; Sól - 0,05 g
- INFORMACJA ALERGENNA: Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
- ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
- SZCZEGÓŁY: Kraj producenta: Polska; Certyfikat bio: jest; Kraj pochodzenia składników: Włochy; WEGETARIAŃSKI; WEGAŃSKI; Zawartość opakowania 400 gramów; Producent: Bio Planet S.A. Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno
Przepis z czarnym ryżem - ryż czarny z pieczarkami
Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadamy, jak przygotować pyszny czarny ryż z pieczarkami! :)
SKŁADNIKI: szklanka ryżu czarnego pełnoziarnistego, ząbek czosnku, 2 cebule, 8 pieczarek, papryka czerwona, kilka sztuk suszonych pomidorów, pęczek świeżej kolendry (opcjonalnie pietruszki), szczypta soli morskiej, pieprz, olej kokosowy do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Gotujemy uprzednio moczony całą noc ryż czarny (1 szklanka ryżu czarnego na 2 szklanki wody). Pod koniec gotowania dodajemy przeciśnięty przez praskę (lub drobno poszatkowany) ząbek czosnku.
Na tłuszczu kokosowym podsmażamy poszatkowaną cebulę. Gdy się zrumieni dodajemy pokrojone pieczarki i paprykę. Chwilę smażymy.
Dodajemy pokrojone suszone pomidory. Całość dusimy 5-10minut (można dodać nieco wody).
Pod koniec smażenia dodajemy poszatkowaną kolendrę, pieprz i sól.