INSTAGRAM

Dlaczego warto piec chleb z kaszy gryczanej?

Dlaczego warto piec chleb z kaszy gryczanej?

Bez pieczywa trudno funkcjonować, ale może ono być dużo zdrowsze niż tradycyjne. Chleb z kaszy gryczanej jest zdrowy, bogaty w substancje odżywcze, do tego powstaje bez użycia drożdży i jest bezglutenowy. Do tego nie jest pracochłonny!

 

Zalety gryki i chleba z tych ziaren

Choć kasza gryczana kojarzy się raczej jako dodatek do obiadu, nie zawsze wiemy, jak szerokie może mieć zastosowanie, co zawiera i nie doceniamy jej. Niepalone ziarna gryki to prawdziwe bogactwo możliwości, wystarczy ją namoczyć i można ją spożywać. To doskonała baza do wielu wegańskich dań, na przykład placków, musów a także do chleba. Wielką zaletą gryczanego pieczywa jest jego niezwykła prostota. Dobry chleb bezglutenowy, bez użycia drożdży czy jakichkolwiek dodatków, wymaga najczęściej mieszania różnych rodzajów mąk i skomplikowanego przygotowania. Tutaj uzyskanie chleba o przyjemnym smaku (mało kto jest w stanie wyczuć grykę), lekko wilgotnej fakturze nie sprawia najmniejszego problemu.

Wiemy już, że chleb z kaszy gryczanej nie zawiera glutenu, drożdży, nie zawiera też jajek ani cukru. Za to jest bogaty w witaminy z grupy B oraz witaminę E, silny antyoksydant. Do tego ma dużą zawartość mikro- i makroelementów, takich jak wapń, żelazo, potas, cynk, miedź i fosfor, a nawet krzemionkę i tak wartościowy pierwiastek, jak jod. Najważniejsze jest wykorzystanie niepalonej kaszy gryczanej, czasami określanej jako biała.

 

Przepis na chleb z kaszy gryczanej

Wystarczą tylko trzy składniki! Pół kilograma niepalonej kaszy gryczanej opłucz i zalej w misce 600-700 mililitrami czystej wody. Pozostaw na noc, od 8 do nawet kilkunastu godzin i uzupełnij wodę – ziarna kaszy powinny być stale zakryte wodą, ale minimalnie. Moczenie powinno zająć mniej więcej dobę, później odlej ewentualny nadmiar wody i zmiksuj kaszę. Konsystencja nie musi być, a nawet nie powinna być gładka; powinna być lejąca się, bardziej jak ciasto naleśnikowe. Dodaj około 3 łyżeczki soli, wymieszaj. Ciasto umieść w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia, zakryj ściereczką i zostaw na noc w temperaturze pokojowej. Lekko napęczniały chleb wstaw do piekarnika, ustaw temperaturę 200˚C i piecz przez 50-55 minut. Wystudź na kratce i dopiero potem krój za pomocą ostrego noża.

 

Doskonałe dodatki

Choć prosty chleb z kaszy gryczanej jest wspaniały i pyszny, można go wzbogacić o dodatki, które jeszcze bardziej podkręcą jego smak, aromat i wartości odżywcze. W zależności od gustu i potrzeb, możesz dosypać zioła lub ziarna, takie jak słonecznik, sezam, mak, siemię lniane. Ciekawie smakują suszone śliwki, żurawina, albo w wersji bardziej wytrawnej – suszone pomidory.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl