INSTAGRAM

Dieta bezglutenowa – dla kogo jest polecana i kiedy warto ją wypróbować?

Dieta bezglutenowa – dla kogo jest polecana i kiedy warto ją wypróbować?

Popularna dieta bezglutenowa budzi wiele kontrowersji. Jedni postrzegają ją jako modę, inni widzą w niej remedium na wiele chorób i dolegliwości. W obliczu tak skrajnych stanowisk niełatwo zdecydować, czy gluten powinien, czy nie powinien znajdować się w jadłospisie. Co warto wiedzieć o diecie bezglutenowej? Dla kogo jest polecana? Podpowiadamy, kiedy warto wypróbować ten sposób żywienia!

 

Problematyczny gluten, czyli co?

Gluten to mieszanina białek, obecna w zbożach takich jak pszenica, żyto czy jęczmień. Znajduje się także w nieco mniej powszechnych odmianach, np. w orkiszu. Ponadto, często zanieczyszczony jest nim także owies. Warto pamiętać, że gluten stosowany jest także w aromatach i zagęszczaczach, przez co spotkać go można np. w nabiale, wędlinach, przyprawach oraz słodyczach. Kiedy zaleca się dietę bezglutenową? Dla kogo jest ona koniecznością, a kto może potraktować ją jako żywieniowy eksperyment?

 

Dieta bezglutenowa – dla kogo jest koniecznością?

W przypadku niektórych osób spożywanie glutenu może być poważnym zagrożeniem dla zdrowia. Dla kogo dieta bezglutenowa jest absolutnie niezbędna? Restrykcyjny jadłospis jest koniecznością w przypadku osób z celiakią. To choroba autoimmunologiczna, w której dochodzi do nieprawidłowych reakcji systemu odpornościowego. Najczęściej wywołują one zaburzenia wchłaniania i patologiczne zmiany w jelicie cienkim. Co ważne, wykluczenie glutenu to obecnie jedyny sposób na walkę z celiakią, ponieważ nie istnieją skuteczne sposoby leczenia tej choroby.

 

Komu jeszcze poleca się dietę bezglutenową?

Wykluczenie problematycznych zbóż może okazać się korzystne również w przypadku innych chorób i dolegliwości. Kiedy poleca się dietę bezglutenową i dla kogo może być ona pomocna? Specjaliści z zakresu żywienia rekomendują ją między innymi osobom cierpiącym na inne choroby autoimmunologiczne, np. popularne Hashimoto czy stwardnienie rozsiane. Rezygnacja z glutenu bywa polecana również przy zaburzeniach neurologicznych, takich jak ADHD czy autyzm.

 

Kiedy warto wypróbować dietę bezglutenową?

Co ciekawe, kontrowersyjne białko zbożowe może okazać się problematyczne również w innych, często niezdefiniowanych dolegliwościach. Kiedy warto wypróbować dietę bezglutenową i dla kogo takie eksperymenty mogą oznaczać realną poprawę samopoczucia? Zwraca się uwagę, że wiele osób cierpi z powodu nietolerancji glutenu, którą bardzo trudno zdiagnozować laboratoryjnie. Rezygnacja z glutenu często okazuje się pomocna także w przypadku zaburzeń trawienia, towarzyszących zespołowi jelita wrażliwego czy przerostowi flory bakteryjnej jelita cienkiego (zwanej SIBO). Zdarza się, że dieta bezglutenowa wspomaga również leczenie zmian skórnych, zaburzeń psychicznych, chronicznego zmęczenia oraz migren.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl