INSTAGRAM

Czy można smażyć na oliwie z oliwek? Sprawdzamy!

Czy można smażyć na oliwie z oliwek? Sprawdzamy!

Gdy podczas przygotowywania domowych posiłków używasz konkretnego tłuszczu, zazwyczaj nie zastanawiasz się, jaki wpływ na zdrowie i jakość dania ma rodzaj użytego produktu. Nie można się dziwić. Masz przecież swoje przyzwyczajenia i preferencje, które skłaniają Cię do zastosowania ulubionego artykułu. Jak wygląda kwestia w przypadku smażenia i czy powinieneś przykładać większą wagę do zaleceń specjalistów w tym zakresie? Poniżej sprawdzamy, czy można smażyć na oliwie z oliwek! 

 

Oliwa z oliwek – czy można na niej smażyć? Cechy produktu

Przez wielu specjalistów uważana za jeden z najzdrowszych tłuszczów – oliwa z oliwek jest zasobna w jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz przeciwutleniacze. Dodatkowo to źródło związków o właściwościach antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych, a nawet przeciwnowotworowych, dzięki obecności takich substancji jak oleuropeina, skwalen, oleokantal czy thyrozol. Istotną cechą oliwy z oliwek jest niska zawartość kwasów nasyconych i wielonasyconych, a te są najbardziej narażone na działanie wysokiej temperatury. Czy można zatem bezpiecznie smażyć na oliwie z oliwek? Sam jej skład wskazuje na to, że nie zajdą żadne szkodliwe procesy podczas podgrzewania oliwy do wysokiej temperatury.

 

Oliwa oliwie nie równa – który rodzaj wybrać?

Okazuje się, że ogromny wpływ na bezpieczeństwo smażenia i jego jakość ma rodzaj oliwy z oliwek – każdy typ może charakteryzować się inną stabilnością termooksydatywną. Tłuszczem, który jest wyjątkowo odporny na procesy zachodzące podczas smażenia, jest oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia extra virgin. To właśnie ona posiada bogactwo przeciwutleniaczy i nieporównywalny z innymi gatunkami smak. Nie warto sięgać po oliwy rafinowane, które podczas produkcji są pozbawiane cennych wartości odżywczych, w tym polifenoli, które mają za zadanie chronić tłuszcz przed utlenieniem. Opakowanie jest równie istotne – dobrze jest wybierać oliwę zamkniętą w butelce z ciemnego szkła lub tę w metalowej puszce, przez którą nie będą docierać promienie słoneczne. 

 

Kluczowy punkt dymienia – czy można smażyć na oliwie z oliwek?

Elementem, który niejako określa, czy można smażyć jedzenie na oliwie z oliwek, jest tzw. punkt dymienia. Jest to graniczny moment, w którym tłuszcz, na którym smażysz danie, zaczyna się spalać, wytwarzając przy tym nieprzyjemną woń. Punkt dymienia wspomnianej oliwy będzie na poziomie 185°- 210°C. Granica może przesuwać się w górę przy oliwach wysokiej jakości, posiadających niską kwasowość i stosowne certyfikaty. Spokojnie można więc wysnuć wniosek, że oliwa z oliwek jest idealna nie tylko na zimno. Sprawdzi się również do obróbki termicznej żywności, w tym także do smażenia. Korzystaj z dobrodziejstw natury, jedząc smacznie i zdrowo!

Przepyszną oliwę z oliwek z oliwek znajdziesz tu:

https://zdrowysklep24.pl/pl/c/Oliwa-Aristeon-Zdrowy-Sklep/69

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl