Szukasz przyprawy, która nie tylko wzbogaci smak Twoich potraw, ale również może pozytywnie wpłynąć na Twoje...
Czy oliwa z oliwek nadaje się do smażenia? Sprawdzamy
Oliwa z oliwek – czy można na niej smażyć? Cechy produktu
Przez wielu specjalistów uważana za jeden z najzdrowszych tłuszczów – oliwa z oliwek jest zasobna w jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz przeciwutleniacze. Dodatkowo to źródło związków o właściwościach antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych, a nawet przeciwnowotworowych, dzięki obecności takich substancji jak oleuropeina, skwalen, oleokantal czy thyrozol. Istotną cechą oliwy z oliwek jest niska zawartość kwasów nasyconych i wielonasyconych, a te są najbardziej narażone na działanie wysokiej temperatury. Czy można zatem bezpiecznie smażyć na oliwie z oliwek? Sam jej skład wskazuje na to, że nie zajdą żadne szkodliwe procesy podczas podgrzewania oliwy do wysokiej temperatury.
Oliwa oliwie nie równa – który rodzaj wybrać?
Okazuje się, że ogromny wpływ na bezpieczeństwo smażenia i jego jakość ma rodzaj oliwy z oliwek – każdy typ może charakteryzować się inną stabilnością termooksydatywną. Tłuszczem, który jest wyjątkowo odporny na procesy zachodzące podczas smażenia, jest oliwa z oliwek z cytryną pierwszego tłoczenia extra virgin. To właśnie ona posiada bogactwo przeciwutleniaczy i nieporównywalny z innymi gatunkami smak. Nie warto sięgać po oliwy rafinowane, które podczas produkcji są pozbawiane cennych wartości odżywczych, w tym polifenoli, które mają za zadanie chronić tłuszcz przed utlenieniem. Opakowanie jest równie istotne – dobrze jest wybierać oliwę zamkniętą w butelce z ciemnego szkła lub tę w metalowej puszce, przez którą nie będą docierać promienie słoneczne.
Kluczowy punkt dymienia – czy można smażyć na oliwie z oliwek?
Elementem, który niejako określa, czy można smażyć jedzenie na oliwie z oliwek, jest tzw. punkt dymienia. Jest to graniczny moment, w którym tłuszcz, na którym smażysz danie, zaczyna się spalać, wytwarzając przy tym nieprzyjemną woń. Punkt dymienia wspomnianej oliwy będzie na poziomie 185°- 210°C. Granica może przesuwać się w górę przy oliwach wysokiej jakości, posiadających niską kwasowość i stosowne certyfikaty. Spokojnie można więc wysnuć wniosek, że oliwa z oliwek jest idealna nie tylko na zimno. Sprawdzi się również do obróbki termicznej żywności, w tym także do smażenia. Korzystaj z dobrodziejstw natury, jedząc smacznie i zdrowo!
Zostaw komentarz
Uwagi
-
oliwa z oliwek
Za pomocą:Klopenc Na 2025-01-09Smażenie na oliwie z oliwek to temat, który budzi wiele wątpliwości. Okazuje się, że oliwa z oliwek extra virgin jest bezpieczna do gotowania w umiarkowanej temperaturze i zachowuje swoje zdrowotne właściwości. Jest to doskonała alternatywa dla innych tłuszczów w kuchni. Jeśli chcesz poznać więcej o technologii, która zmienia świat, polecam kliknąć tutaj: Link.
Ostatnie komentarze