JAKA OLIWA Z OLIWEK BĘDZIE NAJLEPSZA? SPRAWDZAMY RÓŻNE WARIANTY!

Opublikowano: lut 23, 2021

Kategorie: Zdrowy Sklep

Tagi: oliwa z oliwek

Na tapecie oliwa z oliwek - jaka okaże się najlepsza?

Szukając idealnego produktu, warto zapoznać się z parametrami, które okażą się kluczowe do rozpoznania artykułu wysokiej jakości. Wybór może nie być łatwy ze względu na dużą dostępność śródziemnomorskich wyrobów. Jakie czynniki wpływają na walory oliwy z oliwek? Przede wszystkim zwróć uwagę na jej rodzaj, informacje od producenta o sposobie produkcji, opakowanie, a także chronione oznaczenia geograficzne na etykiecie. Kluczowym aspektem będzie również cena. 

 

Oliwa z oliwek extra virgin

Jest to zdecydowanie najlepszy i najbardziej wartościowy rodzaj tłuszczu! Nie decyduj się na wersję rafinowaną, która ma wyższą kwasowość oraz nie jest polecana do jedzenia na zimno – jej smak jest znacznie gorszy od oliwy extra virgin. Unikaj też tłuszczu z wytłoków, która powstaje z resztek pozostałości z oliwek. 

 

Opakowanie nie jest bez znaczenia!

Jaka jest najlepsza oliwa z oliwek? Przyjęło się, że w ciemnym szkle, jednak nie jest to wcale jedyna opcja na przechowywanie tego tłuszczu. Dobrym sposobem jest zamknięcie oliwy w metalowej puszce i zastosowanie specjalnej wkładki z poliestru, która sprawnie chroni ciecz przed słońcem. Szukaj więc „zapuszkowanych” produktów. 

 

Dane o produkcie

Cennymi informacjami, które możesz uzyskać bezpośrednio z etykiety, są między innymi te dotyczące rodzaju oliwek, z których przygotowano produkt, a także z jakiego kraju pochodzi dana oliwa. Czasem spotyka się również dane odnoszące się do okresu tłoczenia po zbiorze, co jest istotne w przypadku określenia poziomu kwasowości. Zasadniczo, im więcej informacji znajdziesz na opakowaniu, tym lepiej! Opis producenta może zawierać też szczegóły dotyczące zdobytych certyfikatów i konkursów produktu oraz PGI – oznaczenie geograficzne i PDO – chroniona nazwa pochodzenia. Wśród produktów najwyższej jakości znajdą się tez oznaczenia BIO lub EKO. 

 

Koszt a jakość, czyli która oliwa z oliwek jest najlepsza

Przy wyborze dobrej jakości oliwy niestety musisz kierować się również ceną. Za godny polecenia produkt nie zapłacisz kilku, a nawet kilkunastu złotych. Tłuszcz świetnego pochodzenia znajdziesz w przedziale 20-80 zł, zaczynając od pojemności 250 ml.  

 

Podsumowując - jaka wersja jest najlepsza? Odkryj oliwę z oliwek do Twojej kuchni

Teraz już wiesz, że warto wybierać oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia i nie kierować się marnymi zamiennikami i niskiej jakości alternatywami. Wybieraj mądrze – postaw na tłuszcz, który ma delikatny smak i aromat. Takie produkty są poddawane specjalnemu procesowi tłoczenia, gdzie temperatura przez cały przebieg ma taką samą wartość. Takie rozwiązanie zostało zastosowane w oliwie z oliwek marki Aristeon, która spełnia oczekiwania wielu Konsumentów.