Ekologiczne płatki gryczane - idealny dodatek do dań!
Ekologiczne płatki gryczane powstają z gniecionych ziaren gryki. Charakteryzują się niemal takimi samymi właściwościami jak kasza gryczana. Można je spożywać samodzielnie lub z innymi płatkami. Polecamy jako dodatek do potraw mięsnych, zup, a także do musli i deserów. Z płatków gryczanych można również upiec chleb gryczany.
Płatki gryczane - zastosowanie. Do czego możesz ich używać?
Płatki gryczane powinny być w każdej kuchni. Dlaczego? Bo są bardzo uniwersalne i przydadzą się do bardzo wielu dań. Jak w kuchni stosować płatki owsiane?
- mają miękką konsystencję, więc nadają się świetnie w "owsiance", z dodatkiem orzechów, owoców, bakalii
- idealne do musli, batoników, ciasteczek
- świetne do ugotowania na mleku
- znakomity dodatek do placków
- przygotujesz z nimi pyszne kotleciki warzywne
- jako dodatek do chleba
Właściwości zdrowotne płatków gryczanych
- są niezwykle bogatym źródłem aminokwasów, które są podstawowym składnikiem białka - budulca naszego organizmu
- wspomagają wchłanianie witaminy B1
- zawierają mniej tłuszczu niż inne płatki, dlatego polecane są osobom na diecie odchudzającej
- dostarczają organizmowi dużych dawek witamin z grupy B i witaminy E
- zawierają dużo magnezu, żelaza, wapnia, miedzi i cynku
- wspomagają utrzymanie odpowiedniej flory bakteryjnej jelit
Zdrowe, bo ekologiczne płatki gryczane - bezpieczne dla Twojego organizmu
Płatki gryczane BIO Planet są w 100% ekologiczne. Zawierają wyłącznie składniki certyfikowane. Proces ich uprawy i produkcji podlega ścisłej kontroli i spełnia najwyższe standardy rolnictwa ekologicznego. Płatki ekologiczne nie mają w sobie ani miligrama sztucznych nawozów, chemicznych oprysków, ani żywności modyfikowanej genetycznie. Dzięki temu ich smak jest bardzo naturalny, możesz się nim delektować spokojnie, bez obaw o "zły skład" płatków!

BIO płatki gryczane BIO Planet - dodatkowe informacje
- SKŁADNIKI: płatki gryczane* 100 (*certyfikowany składnik ekologiczny)
- SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: płatki gotować w proporcji 1:2 (1 porcja płatków na 2 porcje wody lub mleka) na wolnym ogniu ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając.
- WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g: Wartość energetyczna - 1470 kJ / 347 kcal; Tłuszcz - 1,7 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,4 g; Węglowodany - 71 g, w tym cukry - 0,3 g; Białko - 10,0 g; Sól - 0 g
- INFORMACJA ALERGENNA: Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
- ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
- SZCZEGÓŁY: Kraj producenta: Polska; Certyfikat bio: jest; Kraj pochodzenia składników: Polska; WEGETARIAŃSKI; WEGAŃSKI
- Zawartość opakowania: 300 g.
- PRODUCENT: Bio Planet S.A. Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno
Płatki gryczane przepis
Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadam! :)
Ciasteczka z płatkami gryczanymi
Składniki na 12 sztuk:
Sposób przygotowania:
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajo, pastę waniliową i masło orzechowe. Mieszamy do połączenia składników. Dosypujemy wszystkie sypkie składniki i dokładnie mieszamy. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy po 1 łyżce masy i lekko spłaszczamy zwilżoną dłonią. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut lub do zarumienienia. Po upieczeniu przy pomocy szpatułki przekładamy ciastka na kratkę i studzimy.