BIO słonecznik łuskany, bezglutenowy - eko przekąska lub dodatek do posiłków!
Ekologiczny słonecznik łuskany sprawdzi się doskonale jako samodzielna przekąska lub jako wzbogacający smakowo dodatek do dań. Znakomicie nadaje się jako dodatek do deserów, musli i sałatek, wyśmienicie smakuje uprażony na patelni. Słonecznik BIO Planet jest ekologiczny i bezglutenowy, pasuje osobom, które są na zdrowej diecie!
Ekologiczny słonecznik - z upraw słonecznych!
Ten słonecznik marki BIO Planet posiada certyfikat BIO. Co to oznacza? Rósł na uprawach ekologicznych, podlegających ścisłej, regularnej kontroli, nie stosowano na nich herbicydów, pestycydów, ani innych środków ochrony roślin, jest wobec tego bezpieczny i zdrowy. Na każdym etapie wzrostu i przetworzenia surowiec, a później produkt końcowy jest kontrolowany i badany. To daje Ci pewność, że kupujesz całkowicie czysty i ekologiczny słonecznik, bez żadnej chemii.
Do czego stosować słonecznik łuskany?
Słonecznik jest gotowy do spożycia, dlatego możesz go jeść od razu, oglądając ulubiony film, czy jadąc na rodzinną wycieczkę. Możesz także stosować do bardzo wielu dań. Jest bardzo uniwersalny! Świetnie nadaje się do sałatek warzywnych, do musli i do deserów, sałatek z drobiem, jako panierka do do kotletów, dodatek do pesto, lub jako ziarno do pieczywa.
Właściwości zdrowotne słonecznika - choroba znika!
Ziarna słonecznika mają bardzo wiele właściwości, które wpływają na zdrowie Twojego organizmu. Dlaczego warto je jeść? Zawierają dużo fitosteroli, obniżających zły cholesterol, działają pozytywnie na układ krwionośny, zawierają dużo błonnika, który usprawnia działanie układu pokarmowego, niacyna zawarta w słoneczniku oddziałuje pozytywnie na układ nerwowy. Ponadto, ziarna słonecznika mają dużo magnezu, żelaza, wapnia, fosforu, sodu i cynku.
Słonecznik łuskany BIO Planet - dodatkowe informacje
- Składniki: słonecznik łuskany* 100 (*certyfikowany składnik ekologiczny)
- Wartość odżywcza w 100 gramach: Wartość energetyczna - 2458 kJ / 594 kcal; Tłuszcz - 49 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 5,7 g; Węglowodany - 12 g, w tym cukry - 0,5 g; Białko - 23 g; Sól - 0 g
- Informacja alergenna: Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję.
- Zalecane warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
- Szczegóły: Kraj producenta: Polska; Certyfikat BIO: jest; Kraj pochodzenia składników: Mołdawia
- Wegetariański/wegański
- Zawartość opakowania: 350 gramów
- Producent: Bio Planet S.A. Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno

Przepis ze słonecznikiem
Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadamy! :) Oto przepis na pyszną krówkę serowo - śmietanową ze słonecznikiem.
Składniki:
- Składniki ciasto: 4 szklanki mąki pszennej, 150 gram stopionego, schłodzonego masła, 1 łyżeczka sody, 4 łyżki miodu, 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18, 0,5 szklanki cukru pudru, 2 żółtka, 2 jaja
- Składniki masa serowa: 600 gram twarogu z wiaderka (dałam Dr. Oetker); 400 gram śmietany kremówki 30; 3 łyżki żelatyny; 1/3 szklanki wrzątku, 3/4 szklanki cukru pudru
- Składniki na wierzch: 3/4 puszki masy krówkowej lub mała puszka (ja użyłam masy z Gostynia), 100 gram łuskanego słonecznika, 3/4 łyżki masła
- Przygotowanie: Z mąki, żółtek, jajek, miodu, śmietany, sody, cukru, tłuszczu zagnieść kruche ciasto. Podzielić je na 3 równe części (u mnie każda po około 300 gram). Tortownicę o średnicy 26 cm lub formę o wymiarach 25x25 lub 20x36 cm wylepić pierwszą część ciasta, piec na złoto w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut. To samo zrobić z pozostałymi dwiema częściami, czyli upiec 3 placki. Dobrze jest wyłożyć sobie formę papierem do pieczenia, wtedy praca pójdzie nam szybciej, placki wyłożyć do ostudzenia. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, dobrze wymieszać, lekko schłodzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier, a potem twaróg, dobrze wymieszać. Do lekko ciepłej żelatyny dodać 1 łyżkę masy, hartując ją w ten sposób, następnie małym strumyczkiem wlać do masy, cały czas miksując. Na pierwszy spód wyłożyć połowę masy, przykryć drugim plackiem, lekko dociskając, na drugi placek wyłożyć resztę masy, przykryć trzecim plackiem, włożyć do lodówki do stężenia. Następnie słonecznik uprażyć na patelni na maśle. Wierzch ciasta posmarować masą krówkową i posypać uprażonym słonecznikiem. Ciasto najlepsze jest na drugi, trzeci dzień, kiedy miodowe blaty nasiąkną masą serową. Smaczego!