

Bezpieczeństwo Płatności
Darmowa wysyłka od 250 zł!
Przejrzysta polityka zwrotów
Jeśli używasz w kuchni maku, warto wybrać mak ekologiczny. Dlaczego? Jest bezpieczny i masz pewność, że nie ma w nim żadnych pestycydów, herbicydów i innych sztucznych środków ochrony roślin. Dzięki temu ma jeszcze wyraźniejszy i głębszy smak! Rósł na ekologicznych uprawach, które podlegały ścisłej kontroli, mak spełnia najwyższe standardy jakości i jest w 100% mak jest ekologiczny.
Do czego stosować mak w kuchni? Jest idealny do makowca, to oczywiste. Upieczesz dzięki niemu także pyszny biszkopt z makiem. To jednak nie wszystko, co mak potrafi w kuchni. To nie jest MAKs jego możliwości. :) Co jeszcze potrafi? To super dodatek do sałatek, świetnie sprawdzi się jako dodatek do past, gulaszy, pasztetów, doprawi kanapki, risotto i makarony. Niebieski mak BIO to idealna posypka do pieczywa i ciast, dobrze komponuje się z bakaliami i owocami, możesz dosypać go również do musli.
Mak to nie tylko smak. Ma w sobie minerały i pierwiastki, które działają pozytywnie na organizm. Jakie mak ma właściwości zdrowotne? Jest bogatym źródłem soli mineralnych, zawiera fosfor, magnez, potas, sód, żelazo, cynk, miedź, jest źródłem witamin: C, E, B1, B2, B3, B6.
Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadamy, jak przygotować przepyszny piegusek z białym i niebieskim makiem! :)
Przygotowujemy:
Masło rozpuszczamy w garnuszku i lekko studzimy. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i wciąż ubijamy. Potem wlewamy masło, dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mak oraz dodajemy pastę waniliową, wciąż ubijając lub mieszając ciasto. Przelewamy ciasto do formy (u mnie jedna cwibakowa i jedno małe serducho) :) wkładamy formy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut. Do zrumienienia i suchego patyczka.
Smacznego. :)