

Bezpieczeństwo Płatności
Darmowa wysyłka od 250 zł!
Przejrzysta polityka zwrotów
Len złoty, który Ci oferujemy, to len marki BIO Planet. Posiada certyfikat BIO, co oznacza, że jest całkowicie ekologiczny. Bezsprzecznie w kategorii "jakość" należy mu się złoty medal! Nie ma sobie herbicydów i pestycydów, rósł na uprawach ekologicznych, kontrolowanych i spełniających najwyższe standardy jakości, jest bezpieczny i zdrowy, bez żadnych chemicznych dodatków
Siemię lniane złote ma bardzo wiele właściwości zdrowotnych, o czym przeczytasz poniżej. Właśnie dlatego warto wiedzieć, do czego można go stosować i jak przygotować. Len zloty, po zmieleniu, na przykład w młynku do kawy, super zastępuje jajka, na przykład w ciastach. Jeśli masz wyciskarkę, elektryczną lub ręczną, możesz także wycisnąć olej z lnu, to najzdrowsza jego postać. Siemię lniane złote dodasz też do wielu dań: do płatków, musli, owsianki, do sałatek warzywnych, posypka do kanapek, dodatek do zup i sosów, jako zdrowy dodatek do chleba i innego pieczywa, do jogurtów i kefirów.
Len jest bardzo zdrowy, dlatego jeśli tylko możesz, dodawaj go do potraw, które przygotowujesz! Zawiera dużo kwasów omega3, usprawniających pracę mózgu, serca i wzmacniają kości, ma dużo błonnika pokarmowego, który niweluje wzdęcia i zaparcia, poprawia pracę układu pokarmowego, cechują się dużą zawartością pierwiastków: magnezu, wapnia, fosforu, miedzi, zawiera witaminy: C, E, B1, B2, B5, B6.
Zmielony len zloty to znakomity kosmetyk, który wykonasz sama w domu! Wystarczy ugotować nasiona lnu (gotując je przez 5-10 minut), następnie dobrze zmielić ziarna i tak przygotowaną maseczkę możesz nałożyć na skórę lub włosy. Można stosować okłady, kąpiele, maski przygotowane na bazie wywaru z lnu. Do wywaru można dodać na przykład oliwę z oliwek. Len złoty: działa przeciwzapalnie na skórę, odmładza i wybiela skórę, cholina łagodzi nawet najbardziej podrażnioną skórę , poprawia kondycję skóry i włosów, pomaga w walce z łupieżem i łuszczycą.
Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadamy, jak przygotować pyszne bułeczki pszenne z nasionami lnu.
Składniki:
* ciasto jest dość luźne - jeśli w czasie wyrabiania będzie bardzo kleić się do rąk, to można jeszcze podsypać mąką
Przygotowanie:
Mąki wsypać do miski, dodać sól, otręby, len i wymieszać. Drożdże rozpuścić w wodzie i dodać do mąki. Dodać olej (jeśli używamy kokosowego, który ma postać masła, to nie ma konieczności, aby go rozpuszczać, wystarczy dobrze wmieszać w ciasto) oraz jajko. Wymieszać wszystko łyżką do połączenia składników. Następnie zagniatać przez ok. 8 min (ciasto będzie dość lepkie, ale wyrobione ma dać uformować w kulę). Ciasto przykryć ściereczką i zostawić na 60-90 min do wyrastania. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części i z każdej uformować bułeczkę. Bułki układać w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 min. Po tym czasie w każdej bułeczce zrobić "przedziałek" trzonkiem drewnianej łyżki, drewnianym patyczkiem lub innym tępym "narzędziem". Zostawić bułeczki jeszcze na 5 min. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok 20 min.