Podlaski PIEPRZ ZIOŁOWY 200 gram

14,26 zł
F71C-40858_20200404153010
8 Przedmioty
Ilość

  • Bezpieczeństwo Płatności Bezpieczeństwo Płatności
  • Darmowa wysyłka od 250 zł! Darmowa wysyłka od 250 zł!
  • Przejrzysta polityka zwrotów Przejrzysta polityka zwrotów

Przyprawa bardzo powszechnie stosowana do mięs, potraw z jaj, sałatek i surówek.

Składniki: gorczyca biała, majeranek (po 15), lubczyk, chrzan, pieprz czarny mielony, papryka ostra, cząber, kolendra, kminek, czarnuszka (w różnych proporcjach).

Zawartość: 200 gram.

Producent: Dary Natury
Mirosław Angielczyk Dary Natury
Koryciny 73
17-315 Grodzisk

Nie masz pomysłu na ten produkt? Podpowiadam! :)

Królik duszony w białym winie z warzywami

składniki na 4 porcje :

  • 4 udka z królika - bez skóry 
  • 1 duża marchewka
  • 1 nieduża pietruszka, korzeń 
  • kawałek korzenia selera
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 nieduże listki laurowe
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • kilka gałązek tymianku
  • 1 butelka białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka Podlaskiego pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 większe szalotki 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • 1-2 łyżki masła klarowanego
  • kilka łyżek słodkiej śmietanki
  • do smaku - sól, pieprz ziołowy

Sposób przygotowania: 

udka królicze opłukałam i osuszyłam. Włożyłam do pojemnika. Marchewkę, korzeń pietruszki i selera oczyściłam i pokroiłam w dość drobną kosteczkę, dorzuciłam do udek. Dodałam liście laurowe, ziele angielskie i trochę tymianku. Wlałam prawie całe wino, zamknęłam pojemnik i odstawiłam na kilkanaście godzin do lodówki żeby mięso się zamarynowało. Jeśli wino niedokładnie przykrywa królika to dobrze co jakiś czas przekręcić go żeby równo nasiąkł marynatą.

Następnego dnia wyjęłam udka z marynaty a ją samą przecedziłam dokładnie - oczywiście niczego nie wylewamy ani nie wyrzucamy! Udka osuszyłam dobrze ręcznikami papierowymi. Obtoczyłam w mące wymieszanej z pieprzem ziołowym i łyżeczką soli. W rondlu rozgrzałam olej z masłem i zrumieniłam mięso z obu stron. Obsmażone wyjęłam na talerz a do rondla dodałam pokrojoną w kosteczkę szalotkę i po chwili osączone warzywa z marynaty razem z zielem angielskim. Tymianek i liście laurowe związałam w pęczek dodając natkę pietruszki.

Kiedy warzywa lekko się zrumieniły dołożyłam do nich królika oraz pęczek ziół. Wlałam marynatę. Dusiłam mięso ok. półtorej godziny aż zmiękło, a sos zgęstniał. Gdyby jednak był zbyt rzadki po prostu trzeba zdjąć pokrywę, zwiększyć ogień pod rondlem i odparować nadmiar płynu. Na koniec doprawiłam całość śmietanką i odrobiną soli oraz pieprzu ziołowego, tak do smaku.

Podałam z ziemniakami z wody. 

Dary Natury

Specyficzne kody

Opinie

Napisz swoją opinię

Podlaski PIEPRZ ZIOŁOWY 200 gram

Napisz swoją opinię