Ekologiczny, zdrowy ryż długoziarnisty - brązDrowy!
Ekologiczny ryż brązowy długoziarnisty zachowuje wszystkie cenne składniki znajdujące się w łusce, dzięki czemu jest bardziej wartościowy niż ziarno obłuszczone. Ryż brązowy polecamy jako dodatek do dań mięsnych, sałatek oraz dań egzotycznych.
Ryż brązowy - do czego dodawać?
- idealnie pasuje do dań warzywnych
- świetnie komponuje się z daniami z mięsem
- bardzo dobry zamiast białego ryżu do zup
- zdrowy zamiennik białego ryżu do sałatek owocowych
Właściwości brązowego ryżu
Czy brązowy ryż jest zdrowszy od białego? Oczywiście, że tak! Nie jest przetworzony tak bardzo jak biały ryż, bo nie jest obłuszczony. Zawiera znacznie więcej składników odżywczych i prozdrowotnych pierwiastków niż ryż biały.
- zawiera znacznie więcej błonnika, który bardzo dobrzy wpływa na pracę jelit
- zawiera fosfor, potas, magnez, wapń
- dostarcza organizmowi witaminy z grupy B i E
- ma niższy indeks glikemiczny od ryżu białego, więc to dobry ryż dla osób z cukrzycą
- to ryż naturalnie bezglutenowy, świetny dla osób z celiakią i nietolerancją glutenu
EKO brązowy ryż długoziarnisty
Ryż brązowy BIO Planet to ryż z certyfikatem BIO. Co to oznacz? Że jest bezpieczny i znacznie zdrowszy od klasycznego ryżu.
- nie zawiera chemii ani konserwantów
- na żadnym etapie nie ma kontaktu z chemicznymi substancjami
- pozyskiwany z poszanowaniem środowiska
- posiada certyfikat BIO
- produkt rolnictwa ekologicznego
Ryż brązowy długoziarnisty BIO Planet - dodatkowe informacje
- SKŁADNIKI ryż brązowy długoziarnisty* 100 (*certyfikowany składnik ekologiczny)
- SPOSÓB PRZYGOTOWANIA uprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 60 min.
- WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g: Wartość energetyczna - 1499 kJ / 354 kcal; Tłuszcz - 2,2 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,5 g; Węglowodany - 74 g, w tym cukry - 0,9 g; Białko - 7,8 g; Sól - 0,03 g
- ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zobacz także
11 innych produktów w tej samej kategorii: