Cząber poleca się głownie jako dodatek do potraw z fasoli i roślin strączkowych. Przyprawia się nim też zupy jarzynowe, kiełbasy, wieprzowinę, baraninę, cielęcinę. Niewielką ilość cząbru dodaje się też do mizerii i sosów sałatkowych. Cząber Dary Natury to przyprawa w 100% naturalna, bez chemii - nie zawiera konserwantów ani żadnych innych nienaturalnych dodatków.
Cząber do czego stosować?
- świetnie pasuje do fasoli i strączków
- cząber to dobra przyprawa do zup jarzynowych
- do wieprzowiny, baraniny, cielęciny
- bardzo dobrze przyprawi kiełbasę
- pasuje również do przyprawiania grzybów, zapiekanek, ziemniaków oraz kiszonych ogórków
- idealna przyprawa do mizerii
Naturalny cząber - właściwości
- cząber to naturalny środek na biegunkę
- pobudza wydzielanie soku żołądkowego
- poprawia trawienie
- łagodzi stany zapalne układu pokarmowego
- ma również właściwości przeciwbakteryjne
- zawiera dość znaczne ilości sodu i potasu
Producent przyprawy naturalny cząber - Dary Natury
Firma Dary Natury powstała w latach 90-tych, w niewielkiej, ukrytej wśród lasów wsi Koryciny, w podlaskiej gminie Grodzisk. To stąd pochodzi właściciel firmy, Mirosław Angielczyk, który od najmłodszych lat zajmował się zbieraniem ziół i tworzeniem własnych mieszanek, ale również, co niezwykle cenne, gromadzeniem przekazów o tradycyjnym wykorzystaniu ziół. Długa historia zbioru ziół ze stanowisk naturalnych, ich przetwarzania i wykorzystywania, krystalicznie czyste tereny i bujna, praktycznie dzika roślinność, czynią Podlasie sercem polskiego zielarstwa.